Składniki:
- Lody Truskawkowe 600g
- Ciasto Filo 3 szt.
- Kostka do pieczenia 60g
- Cukier 60g
- Maliny 300g
- Cukier Puder 1 szczypta
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Roztopić kostkę do pieczenia.
Każdy płat ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać dwa płaty
ciasta o wymiarach 30cm x 20cm, czyli razem sześć płatów.
Krok 2
Pierwszy płat posmarować Kasią, posypać cukrem, na nim ułożyć
kolejny płat i powtórzyć te czynności, po kolei tak samo ułożyć wszystkie sześć płatów.
Ostatni także posmarować kostką do pieczenia i posypać cukrem.
Krok 3
Ciasto pokroić na 12 prostokątnych części, ułożyć je na papierze do pieczenia i piec przez
około 6-10 minut, w połowie czasu pieczenia obrócić blachę.
Piec ciastka do momentu aż będą ładnie przyrumienione i chrupiące, uważać, by ich nie
przypalić. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Krok 4
Kiedy będą gotowe do podania, przygotować porcje deseru składające się z dwóch
prostokątów z ciasta filo przełożonych lodami i udekorowanych malinami.
Na koniec deser oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz