Przejdź do głównej zawartości

Roladki wieprzowe

                            Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa 600g  
  • Esencja do duszonych mięs 1 szt.
  • Prawdziwki  200g
  • Cebula 2 szt.
  • Szpinak 400g
  • Przyprawa do mięs 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku 2 szt.
  • Majeranek 1 łyżka
  • Woda 500ml 


        Przygotowanie: 


       Krok 1
      Grzyby oraz jedną cebulę pokrój w paski i przesmaż.
      Dodaj posiekany czosnek, szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku.

       Krok 2 
       Oczyszczoną polędwiczkę przekrój wzdłuż, nie docinając do końca.
       Rozłóż jak książkę, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienki płat.

       Krok 3
       Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, posyp je Przyprawą do mięs Knorr.
       Nałóż wystudzony   szpinak z grzybami i całość zroluj ścisło.
       Tak przygotowaną roladę odłóż do  lodówki na 30 minut.

       Krok 4
       Po tym czasie mięso oprósz mąką i przesmaż z każdej strony.
       Pozostałą cebulę pokrój w piórka, wsyp na patelnię i przesmaż z mięsem. Dopraw majerankiem.

      Krok 5 
      Całość zalej 500 ml wrzącej wody, dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr,
      która podkreśli smak dania. Zmniejsz ogień i duś mięso pod przykryciem 15 minut.


                                                               SMACZNEGO 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleczna Kanapka

                              Składniki:          CIASTO: Jajka 3 szt. Cukier  100g  Sok z Cytryny 1 łyżeczka Olej 2 łyżki Mąka Pszenna 50g Kakao 15g Proszek do Pieczenia 0,5 łyżeczki        KREM: Kostka do pieczenia 125g Mleko 0,25 szklanki Cukier 0,25 szklanki Mleko w Proszku 120g Serek Śmietankowy 100g       DODATKI: Czekolada Mleczna 100g Mleko 2 łyżki Kostka do Pieczenia 0,1 opak.          Przygotowanie:       Krok 1     Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę.      Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka.       Krok 2     Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać.      Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.       Krok 3     Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm.     Piec w  temp. 180 stopni przez około 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem.           Krok 4     Mleko zagotować z cukrem i

Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami

Składniki: Lody Truskawkowe      KRUCHE CIASTKA: Mąka 250g Cukier 2 łyżki Sól 0,25 łyżeczki Proszek do Pieczenia 1 łyżka Kostka do Pieczenia 115g Śmietana do Ubijania 185ml Skórka z Cytryny 2 szt. Sok z Cytryny 1 łyżka      DEKORACJA: Truskawki 320g Skórka z Cytryny 1 łyżka        Przygotowanie:         Krok 1        Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem.        Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski.        Kostkę do pieczenia pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie.        Niewielkie kawałki Kasi powinny być nadal widoczne.        Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny,  niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.          Krok 2         Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać,        aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji.        Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza       do ciastek o śr