Przejdź do głównej zawartości

Mleczna Kanapka

                              Składniki:
         CIASTO:
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier  100g 
  • Sok z Cytryny 1 łyżeczka
  • Olej 2 łyżki
  • Mąka Pszenna 50g
  • Kakao 15g
  • Proszek do Pieczenia 0,5 łyżeczki 
      KREM:
  • Kostka do pieczenia 125g
  • Mleko 0,25 szklanki
  • Cukier 0,25 szklanki
  • Mleko w Proszku 120g
  • Serek Śmietankowy 100g
      DODATKI:
  • Czekolada Mleczna 100g
  • Mleko 2 łyżki
  • Kostka do Pieczenia 0,1 opak.
 
       Przygotowanie:
 

    Krok 1
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. 
    Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka.
 
    Krok 2
    Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać. 
    Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
 
    Krok 3
    Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm.
    Piec w  temp. 180 stopni przez około 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem. 
    
    Krok 4
    Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką Kasię utrzeć na krem. 
    Ciągle ucierając, wlewać  cienkim strumieniem mleko z cukrem. 
    Następnie dodawać małymi  porcjami mleko w proszku i serek. Cały czas ucierać.
  
   Krok 5
   Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć kremem. Lekko docisnąć.
 
   Krok 6
   Czekoladę, mleko i Kasię roztopić w kąpieli wodnej. 
   Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia. 
 
 
                                                                 SMACZNEGO
 
 
 
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami

Składniki: Lody Truskawkowe      KRUCHE CIASTKA: Mąka 250g Cukier 2 łyżki Sól 0,25 łyżeczki Proszek do Pieczenia 1 łyżka Kostka do Pieczenia 115g Śmietana do Ubijania 185ml Skórka z Cytryny 2 szt. Sok z Cytryny 1 łyżka      DEKORACJA: Truskawki 320g Skórka z Cytryny 1 łyżka        Przygotowanie:         Krok 1        Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem.        Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski.        Kostkę do pieczenia pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie.        Niewielkie kawałki Kasi powinny być nadal widoczne.        Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny,  niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.          Krok 2         Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać,        aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji.        Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza       do ciastek o śr

Roladki wieprzowe

                            Składniki: polędwiczka wieprzowa 600g   Esencja do duszonych mięs 1 szt. Prawdziwki  200g Cebula 2 szt. Szpinak 400g Przyprawa do mięs 1 łyżeczka ząbki czosnku 2 szt. Majeranek 1 łyżka Woda 500ml          Przygotowanie:         Krok 1       Grzyby oraz jedną cebulę pokrój w paski i przesmaż.       Dodaj posiekany czosnek, szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku.        Krok 2         Oczyszczoną polędwiczkę przekrój wzdłuż, nie docinając do końca.        Rozłóż jak książkę, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienki płat.        Krok 3        Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, posyp je Przyprawą do mięs Knorr.        Nałóż wystudzony   szpinak z grzybami i całość zroluj ścisło.        Tak przygotowaną roladę odłóż do  lodówki na 30 minut.        Krok 4        Po tym czasie mięso oprósz mąką i przesmaż z każdej strony.        Pozostałą cebulę pokrój w piórka, wsyp na patelnię i przesmaż z mięsem. Do