Składniki:
- Lody Truskawkowe
- Mąka 250g
- Cukier 2 łyżki
- Sól 0,25 łyżeczki
- Proszek do Pieczenia 1 łyżka
- Kostka do Pieczenia 115g
- Śmietana do Ubijania 185ml
- Skórka z Cytryny 2 szt.
- Sok z Cytryny 1 łyżka
- Truskawki 320g
- Skórka z Cytryny 1 łyżka
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem.
Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski.
Kostkę do pieczenia pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie.
Niewielkie kawałki Kasi powinny być nadal widoczne.
Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny, niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 2
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać,
aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji.
Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza
do ciastek o średnicy 8 cm wykroić 8 ciastek.
Krok 3
Używając pędzelka, ciastka posmarować dodatkową śmietanką i piec przez 10 minut.
Jeżeli ciastka zbyt intensywnie się przypiekają, blachę odwrócić i umieścić
na niższym poziomie piekarnika, piec przez kolejne 2-4 minuty.
Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Ciastka mogą być serwowane, gdy są
jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Przed podaniem deseru przekroić ciastka wzdłuż na pół.
Na dolnych częściach ciastek umieścić po kulce lodów,
przykryć górną częścią, podawać z truskawkami i skórką z cytryny, zależnie od preferencji.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz