Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami

Składniki:

  • Lody Truskawkowe
     KRUCHE CIASTKA:
  • Mąka 250g
  • Cukier 2 łyżki
  • Sól 0,25 łyżeczki
  • Proszek do Pieczenia 1 łyżka
  • Kostka do Pieczenia 115g
  • Śmietana do Ubijania 185ml
  • Skórka z Cytryny 2 szt.
  • Sok z Cytryny 1 łyżka
     DEKORACJA:
  • Truskawki 320g
  • Skórka z Cytryny 1 łyżka

       Przygotowanie: 


       Krok 1
       Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem.
       Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski.
       Kostkę do pieczenia pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie.
       Niewielkie kawałki Kasi powinny być nadal widoczne.
       Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny,  niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.  

       Krok 2 
       Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać,
       aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji.
       Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza
      do ciastek o średnicy 8 cm wykroić 8 ciastek.

      Krok 3 
      Używając pędzelka, ciastka posmarować dodatkową śmietanką i piec przez 10 minut.
      Jeżeli ciastka zbyt intensywnie się przypiekają, blachę odwrócić i umieścić
      na niższym poziomie piekarnika, piec przez kolejne 2-4 minuty.
      Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Ciastka mogą być serwowane, gdy są
      jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

      Krok 4
      Przed podaniem deseru przekroić ciastka wzdłuż na pół.
      Na dolnych częściach ciastek umieścić po kulce lodów,
      przykryć górną częścią, podawać z truskawkami i skórką z cytryny, zależnie od preferencji.


 SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleczna Kanapka

                              Składniki:          CIASTO: Jajka 3 szt. Cukier  100g  Sok z Cytryny 1 łyżeczka Olej 2 łyżki Mąka Pszenna 50g Kakao 15g Proszek do Pieczenia 0,5 łyżeczki        KREM: Kostka do pieczenia 125g Mleko 0,25 szklanki Cukier 0,25 szklanki Mleko w Proszku 120g Serek Śmietankowy 100g       DODATKI: Czekolada Mleczna 100g Mleko 2 łyżki Kostka do Pieczenia 0,1 opak.          Przygotowanie:       Krok 1     Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę.      Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka.       Krok 2     Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać.      Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.       Krok 3     Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm.     Piec w  temp. 180 stopni przez około 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem.           Krok 4     Mleko zagotować z cukrem i

Roladki wieprzowe

                            Składniki: polędwiczka wieprzowa 600g   Esencja do duszonych mięs 1 szt. Prawdziwki  200g Cebula 2 szt. Szpinak 400g Przyprawa do mięs 1 łyżeczka ząbki czosnku 2 szt. Majeranek 1 łyżka Woda 500ml          Przygotowanie:         Krok 1       Grzyby oraz jedną cebulę pokrój w paski i przesmaż.       Dodaj posiekany czosnek, szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku.        Krok 2         Oczyszczoną polędwiczkę przekrój wzdłuż, nie docinając do końca.        Rozłóż jak książkę, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienki płat.        Krok 3        Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, posyp je Przyprawą do mięs Knorr.        Nałóż wystudzony   szpinak z grzybami i całość zroluj ścisło.        Tak przygotowaną roladę odłóż do  lodówki na 30 minut.        Krok 4        Po tym czasie mięso oprósz mąką i przesmaż z każdej strony.        Pozostałą cebulę pokrój w piórka, wsyp na patelnię i przesmaż z mięsem. Do