Przejdź do głównej zawartości

Burger z jajkiem sadzonym

Składniki:
 
  • Mielona chuda wołowina 250g
  • Ser Cheshire 2 plastry
  • Majonez 2 łyżeczki
  • Ostra Musztarda 1 łyżka
  • Jajka 2 szt.
  • Średnie Cebule 2 szt.
  • Miód 30g
  • Sałata, Liście 4 szt.
  • Bułki do Hamburgerów 2 szt.
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony 1 szczypta
                        SOS CHILI:  
  • Pomidory 4 szt.
  • Pomidory z puszki krojone 200g
  • Papryczka Chili 1 szt.
  • Koncentrat Pomidorowy 2 łyżeczki
  • Cebula 1 szt.
  • Limonka 1 szt.
  • Cukier 1 szczypta 

       Przygotowanie: 

          Krok 1
          Wymieszaj mięso z pieprzem i musztardą, a następnie uformuj kotlety i smaż
          na grillu, bądź  patelni, po przełożeniu na drugą stronę połóż na nich po plasterku sera. 

          Krok 2
          Usmaż dwa jajka sadzone. 

          Krok 3
          Pokrój cebulę w piórka i smaż na oleju, następnie dodaj miód i pozwól, by
          wszystko razem się udusiło. 

          Krok 4
          Przygotuj sos chili: zmieszaj doprawione pomidory z puszki ze świeżymi, dodaj
          posiekaną chili, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę cebulę,
          pieprz i sól do smaku i wszystko zagotuj w rondelku. Dopraw sokiem z limonki i cukrem. 

          Krok 5
          Posmaruj dwie połówki bułki majonezem Hellmann’s, ułóż na jednej sałatę ,
          następnie połóż kotleta, sadzone jajko i wcześniej przygotowany sos chilli i złóż bułkę.


   SMACZNEGO
                               

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleczna Kanapka

                              Składniki:          CIASTO: Jajka 3 szt. Cukier  100g  Sok z Cytryny 1 łyżeczka Olej 2 łyżki Mąka Pszenna 50g Kakao 15g Proszek do Pieczenia 0,5 łyżeczki        KREM: Kostka do pieczenia 125g Mleko 0,25 szklanki Cukier 0,25 szklanki Mleko w Proszku 120g Serek Śmietankowy 100g       DODATKI: Czekolada Mleczna 100g Mleko 2 łyżki Kostka do Pieczenia 0,1 opak.          Przygotowanie:       Krok 1     Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę.      Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka.       Krok 2     Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać.      Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.       Krok 3     Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm.     Piec w  temp. 180 stopni przez około 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem.           Krok 4     Mleko zagotować z cukrem i

Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami

Składniki: Lody Truskawkowe      KRUCHE CIASTKA: Mąka 250g Cukier 2 łyżki Sól 0,25 łyżeczki Proszek do Pieczenia 1 łyżka Kostka do Pieczenia 115g Śmietana do Ubijania 185ml Skórka z Cytryny 2 szt. Sok z Cytryny 1 łyżka      DEKORACJA: Truskawki 320g Skórka z Cytryny 1 łyżka        Przygotowanie:         Krok 1        Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem.        Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski.        Kostkę do pieczenia pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie.        Niewielkie kawałki Kasi powinny być nadal widoczne.        Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny,  niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.          Krok 2         Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać,        aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji.        Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza       do ciastek o śr

Roladki wieprzowe

                            Składniki: polędwiczka wieprzowa 600g   Esencja do duszonych mięs 1 szt. Prawdziwki  200g Cebula 2 szt. Szpinak 400g Przyprawa do mięs 1 łyżeczka ząbki czosnku 2 szt. Majeranek 1 łyżka Woda 500ml          Przygotowanie:         Krok 1       Grzyby oraz jedną cebulę pokrój w paski i przesmaż.       Dodaj posiekany czosnek, szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku.        Krok 2         Oczyszczoną polędwiczkę przekrój wzdłuż, nie docinając do końca.        Rozłóż jak książkę, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienki płat.        Krok 3        Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, posyp je Przyprawą do mięs Knorr.        Nałóż wystudzony   szpinak z grzybami i całość zroluj ścisło.        Tak przygotowaną roladę odłóż do  lodówki na 30 minut.        Krok 4        Po tym czasie mięso oprósz mąką i przesmaż z każdej strony.        Pozostałą cebulę pokrój w piórka, wsyp na patelnię i przesmaż z mięsem. Do